Terug naar het overzicht

Vallen en weer opstaan

23 april 2019 /
Aart Mak

Sri Lanka. Op Pasen gebeurde het op dat grote eiland in de Indische Oceaan: vele en vreselijke aanslagen. Ze kwamen over als willekeur. Maar ze waren zorgvuldig gepland. Zo precies dat er een grote organisatie met ervaring met dit hellevuur achter moet zitten.

Aanslagen op drie kerken en drie hotels. Misschien op nog wel meer plekken. Maar deze sprongen eruit. Alsof de daders zowel het christendom als de toeristen wilden geselen met de dood. Alsof zowel de aanbidding als de ontspanning er niet mogen zijn in de ogen van zieke en ziek gemaakte geesten.

Meer dan 300 doden. Zo'n 500 gewonden. Verbijsterende getallen. Op de pagina's van mijn krant TROUW worden de getallen tot gezichten van christenen die daar op zondagmorgen bijeen kwamen en van mensen die daar in hotels aan het ontbijt zaten. Ik lees op maandagmorgen dat de moorden in Christchurch (Nieuw-Zeeland) nog gewroken moesten worden. Het zal wel. Oog om oog, tand om tand. Dat helpt echt. Daar wordt de wereld vast beter van.

De oefening bij mij is om het cynisme niet de overhand te laten krijgen. De duizendmaal grotere taak die mensen op Sri Lanka moeten uitvoeren, is om niet de woede te laten overheersen. Aan hen de kunst om het toch al wankele evenwicht te herstellen. Ik las dat de regering de sociale media heeft uitgezet. Wijze en veelzeggende maatregel.

En waar zullen we het geloof vandaan halen dat het toch goed komt met de mensheid en met ieder mens? Daarover ging het nog met Pasen. En ik realiseer me dat je met Pasen niet alleen die ene eerste dag van de week, tweeduizend jaar geleden na een vreselijke kruising, viert. Het gaat om alle dagen in alle eeuwen dat mensen door geweld onderuit gingen en dat ook weer te boven kwamen. Die zijn alle het gedenken en vieren waard.

Er is geen enkele reden om dat nu ook niet te doen. De mensen daar en overla ter wereld zullen weer opstaan, de taal van verzoening spreken, zullen niet reageren op dit geweld, zullen de doden begraven en de gewonden verbinden. En weer zullen we geloven in een veilige wereld en daar alles aan doen.

Tags - geloof - pasen - sri lanka - vallen

Deel deze column:

Andere gerelateerde columns: