Terug naar het overzicht

Venezuela en Vaticaanstad

25 februari 2019 /
Aart Mak

De afgelopen dagen waren beideĀ  staten in het nieuws. Ja, ook Vaticaanstad is een staat. En dat ze beide in het nieuws waren, was niet toevallig.

Ik weet het, president Maduro van Venezuela is een heel ander iemand dan paus Franciscus. De militairen van Maduro schieten desnoods op mensen, de bisschoppen en priesters van Franciscus zullen dat nooit doen. Tot zover de verschillen.

Maar de overeenkomst is dat de hongerende en van medicijnen verstoken bevolking van Venezuela sterk lijkt op de tienduizenden misbruikslachtoffers over de hele wereld die hunkeren naar erkenning en maatregelen die ervoor zorgen dat dit nooit weer gebeurt.

En nog een overeenkomst. Hoevelen zijn er de laatste jaren gevlucht uit Venezuela? Een paar miljoen volgens de cijfers. Van degenen die gevlucht zijn uit de wereldwijde kerk van Rome zijn er hoogstwaarschijnlijk ook velen. De laatsten hebben alleen geen paspoort, zodat het moeilijk te meten is. Ze hadden het geloof dat er een veilige plek bestaat waar de liefde woont die een ander geen kwaad doet. Dat dachten ze ooit ook in Venezuela, dat er een socialisme bestaat waarin het niet voorkomt dat iemand de absolute macht grijpt en zichzelf verrijkt.

En in beide gevallen is het altijd het beste naar de slachtoffers te luisteren. Dat is wat helpt om door de mooie (Maduro) of goedbedoelde (Franciscus) woorden heen te prikken. Goed luisterend leer je weer hoe het bederf van het beste het slechtste is.

Deel deze column:

Andere gerelateerde columns: